گروه ادب و هنر: برگزیدگان دهمین جایزه ادبی شهید غنی‌پور، عصر روز شنبه با یاد شهیدان کامبیز ملک‌شامران و حبیب غنی‌پور در تالار مهر حوزه هنری جوایز خود را دریافت کردند.

کتاب سال شهید حبیب غنی پور


در این مراسم که بهمن دری، معاون فرهنگی وزارت ارشاد، مهم‌ترین مقام حاضر در آن بود، بیانیه متفاوت هیات داوران قرائت شد که بیش از هر چیز درباره شهید غنی‌پور بود. در بخشی از این بیانیه آمده است: «حبیب عزیز! نام تو رزق روح ماست و تا زنده‌ایم، هوادار قلم‌های غیوری هستیم که تنها در پناه چراغ نام تو و یارانت می‌نویسند. حواس‌مان هست که بهار امسال را نیز با رایحه عطر سیب مزار شهدا شروع کنیم. از همین حالا در این روزهای پایانی زمستان نفسمان را به رستاخیز طبیعت بهار گره می‌زنیم؛ باشد که سفره هفت‌سین امسال پر از سکوت ساده سجده‌های سحرگاهی، بر سجاده‌های سرخ سنگر باشد. امسال در دهمین دور طواف بر گرد ضریح نام مقدس شهید، جشنواره انتخاب کتاب سالی دیگر را برگزار می‌کنیم؛ با یارانی عشقمند که شهید و شهادت هنوز در قاموس ضمیرشان هست و هنوز به باران پشت نکرده‌اند و هنوز دل‌هایشان ابری مزار غریب شهداست.»

برگزیدگان نهایی

برگزیدگان نهایی دهمین جشنواره ادبی شهید غنی‌پور به این شرح اعلام شد:
بخش کودک: خداحافظ راکون پیر، نوشته کلر ژوبرت. ژوبرت نویسنده و تصویرگر فرانسوی است که در سال‌های اخیر مسلمان شده است. هیات داوران این کتاب را به‌علت بیان هنرمندانه و مخاطب‌شناسانه موضوع جهان پس از مرگ برای کودکان برگزیده‌اند.

بخش نوجوان: دشت‌بان نوشته احمد دهقان به‌علت نمایاندن تأثیر دفاع مقدس بر شکل‌گیری شخصیت یک نسل با فضاسازی تأثیرگذار و روایت هنرمندانه روزهای آغازین دفاع مقدس.

زندگی‌نامه داستانی: نیمه پنهان/زندگی‌ شهید اصغری‌خواه نوشته فاطمه غفاری.
داستان و رمان دفاع مقدس: قفس نوشته محمد حنیف، به‌دلیل روایت مؤثر از روزهای تلخ و شیرین آزادگان در اردوگاه‌های رژیم بعث عراق. همراه با اشارات ظریف و دقیق درباره استقامت آزادگان عزیز و پرداخت بدیع و گره‌افکنی جسورانه در روند داستان.
مجموعه داستان: عروس بید نوشته یوسف علیخانی به‌دلیل استواری زبان در انتقال مفاهیم نهفته در گویشِ محلی ناحیه الموت و خلق شخصیت‌های ماندگار و پویای بومی.

رمان: هم‌سفران نوشته محمدرضا بایرامی به‌دلیل روایت صمیمی از زندگی مردمان صبور دامنه‌های سبلان و خلق قصه‌های تأثیرگذار از ماجراهای ساده، ضمن حفظ انسجام و پیوستگی هنرمندانه ماجراها.

به جز اینها که برگزیدگان اصلی جوایز بخش‌های مختلف امسال بودند، در هر رشته یک کتاب نیز به‌عنوان تقدیری معرفی شد که به‌ترتیب بخش‌ها عبارتند از: شماره تلفن بهشت، نوشته مرضیه جوکار،و خدا پاسخ داد نوشته سوسن طاقدیس، دوره درهای بسته (جلد ششم) نوشته سیدحسین یحیوی، عبور از ضخامت ابرها، مهمانی با کلاغ‌ها نوشته زهرا پورقربان، تالار پذیرایی پایتخت نوشته محمدعلی گودینی.

سخنرانی‌ها

در مراسم نهایی دوره دهم جایزه غنی‌پور، امیرحسین فردی، مدیر جایزه که تا سال گذشته دبیرش هم بود، گفت: یوسا که جایزه نوبل ادبیات 2010 را از آن خود کرد، چندی پیش در خطابه‌اش هنگام دریافت جایزه نوبل به امام راحل ما توهین کرد ولی دیدیم که در کشور، آب از آب تکان نخورد و به بهانه اینکه ادبیات به سیاست ربطی ندارد، هیچ کس عکس‌العملی نشان نداد اما من نتوانستم این امر را تحمل کنم و مطلبی در این‌باره نوشتم. ما باید حواس‌مان باشد که چه چیزهایی آرمان‌های حبیب و حبیب‌ها را تهدید می‌کند و در برابرشان واکنش نشان دهیم.

فردی به آخرین خاطره‌اش از شهید غنی‌پور پرداخت و درباره این جایزه و تاریخچه‌اش نیز سخن گفت. به جز او، یکی از همرزمان و دوستان کامبیز ملک‌شامران هم درباره او خاطراتی را نقل کرد. علاوه بر اینها، رئیس حوزه هنری، دبیر امسال جایزه و معاون فرهنگی ارشاد هم سخنرانی کردند. بهمن دری گفت: شاید این پرسش برای برخی مطرح باشد که این جایزه دولتی است یا خصوصی، که من باید در پاسخ بگویم که هیچ‌کدام نیست. چیزی که باعث استمرار این جایزه شده، اخلاصی است که در این جایزه و دست‌اندرکاران آن وجود دارد.

معاون فرهنگی ارشاد اضافه کرد: بنای ارشاد بر این است که استقلالی که این جایزه دارد، حفظ شود اما وظیفه ما این است که این نوع جوایز را تقویت کنیم. این وظیفه ذاتی ماست و تقاضای دست‌اندرکاران آن نیست. اگر حمایت نکنیم، در روز قیامت باید پاسخ بدهیم. دری گفت: در دیداری که با وزیر ارشاد داشتم، درباره این جایزه با او صحبت کردم و گفتم که اگر بشود این نوع جایزه‌ها و اصالت‌شان به جایزه‌های دیگر تعمیم پیدا کند، خوب است که او نیز از این مسئله استقبال کرد اما این امر مستلزم این است که دست‌اندرکاران عرصه فرهنگ و ادب نیز کمک کنند.

کد خبر 129989

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز